Hidrogen verd, el combustible etern.


Per al 2050 Europa té com a objectiu 0 emissions i en aquesta comesa l’hidrogen verd serà la peça clau.


L’hidrogen és l’element més abundant de l’univers, combustible infinit que genera vapor d’aigua, aconseguir aquest gas a 0 emissions és el que Brussel.les pretén més aviat que tard. Amb la tecnologia actual ja és possible comprimir, liquar, transportar fins i tot emmagatzemar durant mesos per a ser usat més endavant.


En l’actualitat s’obté l’hidrogen utilitzant diferents tècniques, però no totes són sostenibles, tenint en compte les emissions generades s’associen amb un color diferent:

Hidrogen Negre:
L’obtenció d’hidrogen es realitza a partir d’hidrocarburs, amb grans emissions de co2 al medi ambient. Sense ús d’energies renovables.
Hidrogen gris: A partir del gas natural obtenim aquest tipus d’hidrogen, en aquest mètode tampoc s’empren energies renovables.
Hidrogen marró: El conegut «gas ciutat» que prové del carbó. En el qual tampoc s’efectua captura d’emissions ni s’empren energies renovables.
Hidrogen blau: En aquest cas, a partir dels hidrocarburs aconsegueixen hidrogen amb la diferència que si es captura un alt percentatge de les emissions contaminants. És la que actualment més utilitza la indústria.
Hidrogen turquesa: Es produeix mitjançant piròlisi a partir de gas natural (de manera habitual) evitant les emissions contaminants de CO₂.
Hidrogen verd: És l’obtingut amb zero emissions mitjançant l’electròlisi de l’aigua i electricitat produïda de les renovables.


Els motius que impulsen a l’hidrogen verd en un futur cada vegada més pròxim són, d’una banda, l’estratègia de Brussel·les per aconseguir un continent climàticament neutre en el qual l’hidrogen verd es postula vencedor i l’abaratiment de les renovables que fa més assequible aquesta tecnologia.


L’estat espanyol espera tenir una posició de lideratge en la generació d’hidrogen verd, segons l’Estratègia Nacional de l’Hidrogen en la qual es pretén cobrir el 10% de l’objectiu comunitari.

Amb els costos que cada vegada són més assequibles en la producció, distribució i emmagatzematge de l’hidrogen verd el seu futur en la indústria i vida quotidiana està més pròxim.

Sigui com sigui, aquest nou hidrogen ha vingut per a quedar-se. Ara només falta saber quan serà el seu ús a gran escala.